HEM GUANYAT !! Les treballadores del Rana Plaza rebran la compensació

Des de la Campanya Roba Neta (CRN) tenim el plaer d’anunciar una important victòria: el Fons Fiduciari de Donants Rana Plaza finalment ha complert el seu objectiu de 30 milions de dòlars, després d’una gran donació anònima.

La CRN va engegar la campanya després de la tragèdia de l’abril de 2013 per exigir a marques i minoristes que proporcionessin una indemnització justa a les seves víctimes i familiars.

Des de llavors, més d’un milió de consumidores de tot el món s’han unit a les accions en contra de moltes de les principals empreses de la moda global que fabricaven els seus productes en alguna de les cinc fàbriques ubicades a l’edifici que es va enfonsar. Aquestes accions de pressió van obligar moltes marques a fer donacions però, tot i així, quan va arribar el segon aniversari del desastre, al Fons hi havia encara un dèficit de 2.4 milions de dòlars per sota dels 30 milions necessaris per cobrir la totalitat de les indemnitzacions. Finalment, una gran donació rebuda en els últims dies ha fet possible complir l’objectiu econòmic del Fons.

“Aquest dia ha trigat molt de temps a arribar. Ara que totes les famílies afectades pel desastre rebran tots els diners que se’ls deu, finalment podran centrar-se a reconstruir les seves vides. Aquest és un moment extraordinari per a la justícia”, ha declarat Ineke Zeldenrust de la Campanya Roba Neta internacional.” Això no hauria estat possible sense el suport de la ciutadania i les consumidores de tota Europa que s’han involucrat en la campanya en els últims dos anys. Juntes hem demostrat una vegada més que les consumidores europees es preocupen per les treballadores que fan la seva roba – i que les nostres accions poden marcar la diferència realment”.

Petita història del Fons Fiduciari de Donants Rana Plaza

El Fons Fiduciari de Donants Rana Plaza va ser creat per l’OIT el gener de 2014 per tal de recaptar fons i cobrir la pèrdua d’ingressos i despeses mèdiques de les víctimes del Rana Plaza i les seves famílies, després que l’edifici s’ensorrés donant lloc al pitjor desastre de la indústria tèxtil.

Al novembre de 2014, la Comissió de Coordinació Rana Plaza va anunciar que es necessitarien al voltant de $30 milions per pagar la totalitat de les més de 5.000 indemnitzacions previstes. No obstant això, fins al dia d’avui no s’ha completat el pagament total de les compensacions.

Des de la Campanya Roba Neta seguirem donant suport a les víctimes de Rana Plaza que han  hagut de fer pagaments addicionals, en reconeixement del dolor i el patiment fruit de la negligència corporativa i institucional. Aquests pagaments queden fora de l’àmbit d’aplicació de l’Acord.

Des de la CRN demanem canvis legislatius per assegurar que les persones que puguin veure’s afectades per desastres futurs rebin un suport més oportú. Així mateix, donem la benvinguda a la nova iniciativa de l’OIT a Bangladesh per desenvolupar un pla nacional de danys en el treball per als 4 milions de treballadores de la confecció del país. També instem els polítics europeus a desenvolupar una millor regulació a les cadenes de subministrament per assegurar que les marques i els minoristes assumeixen la seva responsabilitat adequadament.

WE WON!! Rana Plaza workers get compensation

Deixa un comentari