L’Aliança pel Salari Digne a Àsia

I. PARLEM DE SALARIS DIGNES

Un salari digne per a qualsevol treballadora hauria de ser suficient per cobrir les seues necessitats bàsiques i les de la seua família. En la indústria del vestit de Cambodja, més del 80% de les treballadores són dones, d’entre 18-35 anys. Molts d’ells tenen fills i famílies que mantenir. Amb l’augment dels costos de la vida, l’habitatge, l’alimentació, el vestit, l’educació, el transport i l’assistència sanitària, el salari mínim no és suficient. De fet, el pis salarial a Cambodja està calculat en 283 dòlars mes. Això és més de 4 vegades el salari mínim actual.

Definició (segons convenis de l’OIT 95 i 131, Recomanacions de l’OIT 131 i 135 i en la Declaració Universal dels Drets Humans Article 23):

Els salaris i beneficis pagats per una feina estàndard han de complir com a mínim les normes mínimes legals o industrials i els salaris seran sempre suficients per satisfer les necessitats bàsiques dels treballadors i les seves famílies i garantir uns ingressos discrecionals.

Per ser més precisos, un salari digne:

– s’aplica a totes les treballadores: no ha d’haver cap salari més baix
– s’assoleix dins de la setmana de treball, que no és en cap cas més de 48 hores (per damunt d’aquesta xifra és considerarien hores extraordinàries)
– es compon d’un salari bàsic, sense incloure prestacions, bons o pagament d’hores extres
– cobreix les necessitats bàsiques del treballador i la seva (una família de 2 adults i 2 nens)
– proporciona un ingrés discrecional, que és almenys el 10% de la quantitat necessària per cobrir les necessitats bàsiques.

 

II. ALIANÇA PEL SALARI DIGNE A ÀSIA: UN SALARI DIGNE MÉS ENLLÀ DE LES FRONTERES

Què és l’Aliança pel Salari Digne a Àsia?
L’Aliança pel Salari Digne a Àsia (AFWA) és una aliança internacional de sindicats i activistes pels drets laborals que treballen juntes per exigir que es pague un salari digne a les treballadores tèxtils.

L’Aliança pel Salari Digne va començar al 2005, quan sindicats i activistes pels drets laborals de tota Àsia van acordar una estratègia per millorar la vida de les treballadores i els treballadors de la confecció. Al ser una campanya que naix de les pròpies treballadores i sindicats de la regió representa les preocupacions i necessitats de les pròpies treballadores. La seua lluita central és aconseguir un salari digne, a través del càlcul d’un salari digne unificat a Àsia.

Per què un Salari Digne a Àsia?
La majoria de les peces de vestir al món es fabriquen a aquesta regió, i no obstant això, les treballadores asiàtiques són les pitjor pagades.

El problema

La indústria de la confecció a Àsia proporciona milions de llocs de treball, però els salaris estan lluny de ser suficient perquè les treballadores puguen de viure amb dignitat.

Totes les treballadores de la confecció a Àsia necessiten d’un augment salarial per poder mantenir les seues necessitats bàsiques i les de seues famílies – incloent allotjament, alimentació, educació i salut. Però la mobilitat de les marques (possibilitat que tenen per canviar ràpidament la seua producció d’una país a un altre) limita la capacitat de negociació col·lectiva de les treballadores: les empreses amenacen amb marxar a un altre lloc si consideren que les reivindicacions de les treballadores són excessives.

Així les grans empreses s’aprofiten de la falta d’oferta de treball estable d’aquests països i acaben per empitjorar encara més les condicions de treball. I si els treballadors ofereixen resistència, comença l’atac als drets sindicals i la repressió.

Sabies què?

En una peça de roba només entre el 1-2% del cost va a la treballadora que ho va fer. Això significa que en una samarreta de 8 €, la treballadora rebrà 24 cèntims.

La solució: Un Salari Digne a Àsia.

El Salari Digne a Àsia proposa un salari unificat per a totes les treballadores de la confecció a Àsia que siga suficient per viure dignament. Basant-se en factors comuns, com el nombre de membres de la família, les necessitats nutricionals bàsiques d’una treballadora i els seus familiars i altres necessitats bàsiques com la salut i l’educació, el Salari Digne a Àsia és capaç de calcular la quantitat mínima necessària per constituir un salari digne.

La importància del Salari Digne a Àsia està en fer patent que les condicions laborals, o de vida, no estan subjectes a coacció o negociació. La campanya proposa una estratègia de negociació col · lectiva regional en una indústria dominada per compradors globals. Aquesta dada és necessària per calcular l’amenaça de la mobilitat del capital. La idea fonamental és evitar la competència basada en els nivells salarials entre els exportadors de la confecció asiàtics i assegurar que els beneficis siguen repartits al llarg de la cadena de subministrament.

III. CÀLCUL DE L’ESCALA SALARIAL

El model de calcul d’un salari digne, recull una sèrie de dades de referència a tindre en compte a l’hora d’establir un salari en una regió. Aquests són:

– Salari mínim legal

– Línia de pobresa

– Cost de la vida

– Els salaris acordats a través de convenis col · lectius

– Salaris acordats pels sindicats locals

– Salari mitjà de la industria local

– Salari  mitjà de les fàbriques locals amb millors pràctiques

LINKS D’INTERÈS

Tejiendo Salarios Dignos

Wage Ladder Background Study

Anuncis

  One thought on “L’Aliança pel Salari Digne a Àsia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: